ZANIMLJIVOSTIАКТУЕЛНО

Dogodilo se na današnji dan, 29. decembar

Dogodilo se na današnji dan, 29. decembar

1835 – Umro Filip Višnjić, pjesnik-guslar, koji je opjevao sve značajnije događaje iz Prvog srpskog ustanka. Vuk Karadžić je 1815. zapisao mnoge njegove pjesme, među kojima su najpoznatije „Početak bune na dahije“ i „Boj na Mišaru“.

1890 – Američki vojnici su kod „Ranjenog koljena“ u Južnoj Dakoti masakrirali više od 200 Indijanaca iz plemena Sijuks, među kojima je bio veliki broj žena i djece.

1920. – Objavljena „Obznana“ Vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca o zabrani legalnog djelovanja Komunističke partije Jugoslavije.

1921. – Rođen Dobrica Ćosić, književnik, političar i državnik, prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije, akademik. Dobrica Ćosić jedan je od naših najvećih romansijera i esejista. Prvim romanom „Daleko je sunce“, objavljenim 1951. predstavio se kao pisac strasno zainteresovan za revoluciju u njenom humanom vidu. U literaturu je na velika vrata ušao romanom „Koreni“ u kojem je, opisujući selo i prve izdanke građanstva obrenovićevske Srbije, ispoljio moćan talenat za poniranje u najdublje slojeve ljudske psihe. Njegov roman „Vreme smrti“, velika je freska srpskog društva uoči i u vrijeme Prvog svjetskog rata. Napisao je: „Deobe“, „Vreme vlasti“, trilogiju „Vreme zla“, „Otkriće“, knjigu članaka „Sedam dana u Budimpešti“, eseje „Akcija“, „Moć i strepnje“, „Odgovornost“, „Stvarno i moguće“.

1921. – SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Japan potpisali Vašingtonski sporazum o ograničavanju mornaričkog naoružanja, ali je Japan izabrao isti datum 1934. da istupi iz sporazuma.

1926. – Umro austrijski pisac Rajner Marija Rilke, jedan od najvećih liričara njemačkog jezika. Studirao je istoriju umjetnosti, književnost i filozofiju u Pragu, Minhenu i Berlinu, a zatim ga je istraživački duh odveo na putovanja širom Evrope i Afrike. Kompletna ličnost, povučen u sebe i preosjetljiv, postao je izraz jednog vremena i svijeta na razmeđi Istoka i Zapada, posebno mješavine slovenskog i germanskog. Djela: zbirke „Nove pjesme“, „Devinske elegije“, „Soneti Orfeju“, „Melodija o ljubavi i smrti“, „Knjiga časova“, „Pjesma o ljubavi i smrti korneta Kristofa Rilkea“, „Knjiga slika“, „Časlovac“, roman „Zapisi Maltea Lauridsa Brigea“.

1940. – Njemačko vazduhoplovstvo izvelo najveće bombardovanje Londona u Drugom svjetskom ratu, koje je britanskoj prijestonici nanijelo najveća razaranja nakon „velikog požara“ 1666, kada su uništene četiri petine grada.

Dragi naši, kod nas možete iznajmiti autobuse za vanlinijski prevoz kapaciteta od 19 do 57 mjesta…Putujte udobno i sigurno na sve destinacije…Vaše je samo da kažete vrijeme polaska i destinaciju, sve ostalo je naša briga…Vaš EP oil!

1941. – Italijanski fašistički diktator Benito Musolini u Drugom svjetskom ratu, u pismu vođi nacističke Njemačke Adolfu Hitleru, naglasio da prije proljeća, prema zajedničkom planu i uz angažovanje italijanskih i njemačkih snaga, moraju da budu likvidirana žarišta ustanka u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

1942. – U Bihaću u Drugom svjetskom ratu osnovan Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije. Poslije oslobođenja ta organizacija je često mijenjala ime – Narodna omladina Jugoslavije, Savez omladine Jugoslavije, Savez Socijalističke omladine Jugoslavije. Raspala se 1991. poslije otcjepljenja četiri jugoslovenske republike.

1972. – Prilikom pada putničkog aviona „lokid L-1011“ američke kompanije „Istern erlajnz“ u močvaru Everglejds na Floridi poginulo 99 ljudi.

1973. – Filipinski diktator Ferdinand Markos, štićenik SAD, nastavio da vlada po okončanju drugog predsjedničkog mandata – kada, prema ustavu, nije mogao ponovo da bude biran. Na osnovu vanrednog stanja koje je zaveo 1972. vladao je dekretima sve dok u pobuni nije zbačen s vlasti 1986.

1984. – Umro srpski pisac Gvido Tartalja, koga su pojedini književni kritičari nazvali „Zmaj savremene književnosti za djecu“. Objavio je više od 30 knjiga, a za mnoge njegove pjesme komponovana je muzika za dječije horove. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Djela: zbirke pjesama „Pesma i grad“, „Lirika“, „Začarani krug“, „Srmena u gradu ptica“, „Pesme“, pjesme za djecu „Oživela crtanka“, „Šta meseci pričaju“, „Od oblaka do maslačka“, „Dedin šešir i vetar“, „Gusarska družina“, „Prvi let“.

# Autobuska linija Zvornik-Ljubljana #
Polasci iz Zvornika u 8:00 h utorak, četvrtak i nedelja, a iz Ljubljane u 13:30 h ponedjeljak, srijeda i petak.

1986. – Umro engleski državnik i publicista Moris Harold Makmilan, premijer Velike Britanije od 1957. do 1963. Prethodno je u kabinetima konzervativaca bio državni podsekretar, ministar avijacije, stambenih pitanja, odbrane, finansija i inostranih poslova. Djela: politički spisi „Srednji put“, „Ekonomski aspekti odbrane“, memoari o Drugom svjetskom ratu „Vjetrovi promjene“, „Izbijanje rata“, „Plima sreće“, „Jahanje oluje“.

1989. – Parlament Čehoslovačke za šefa države izabrao češkog pisca Vaclava Havela, dugogodišnjeg disidenta pod komunističkim režimom, koji je kao „državni neprijatelj“ proveo pet godina u zatvoru. On je naslijedio Gustava Husaka, koji je prethodno pod pritiskom javnosti podnio ostavku.

1992. – Skupština Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/ izglasala nepovjerenje prvoj vladi SRJ Milana Panića, koja je zapala u krizu mjesec dana prije toga, kad je iz nje istupilo troje ministara iz Srbije. Za vršioca dužnosti premijera imenovan je potpredsjednik Vlade Radoje Kontić.

Vaš Euro petrol oil!

1993. – Vatikan i Izrael, poslije 2.000 godina uglavnom neprijateljskih odnosa Rimokatoličke crkve i Jevreja, usvojili dokument o međusobnom priznanju Svete stolice i jevrejske države.

1994. – U udesu turskog putničkog aviona, koji se srušio u istočnom dijelu Turske, poginulo 53 od 76 putnika i članova posade.

1996. – Vlada Gvatemale i vođe gerilskog pokreta potpisali sporazum kojim je poslije 36 godina zvanično okončan posljednji i najduži građanski rat u centralnoj Americi.

(Agencije)

Na fotografiji: Filip Višnjić