REGION I SVIJETАКТУЕЛНО

Putin o „crvenim linijama“: Satjerali su nas do granice da nemamo više kuda

Putin o „crvenim linijama“: Satjerali su nas do granice da nemamo više kuda

Rusija je satjerana do linije da ona nema više kuda, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, govoreći o „crvenim linijama“ za Moskvu, piše Sputnjik.

– Već sam govorio o crvenim linijama preko kojih smatramo da ne smije da se pređe. Želim da svima bude jasno, u našoj zemlji, u inostranstvu i našim partnerima – ne radi se čak ni o granici koju ne želimo da neko pređe. Radi se o tome da više nemamo gdje da se povučemo. Sabili su nas do takve linije da, izvinite na neprikladnom tonu, nemamo kuda dalje! – rekao je Putin za televiziju „Rusija 1“.

Shooter Zvornik, sniženje -20% -20% -20%

S tim u vezi, podsjetio je da je već upozoravao na opasnosti od novih isporuka raketnih sistema Ukrajini „kojima je potrebno četiri do pet minuta“ da dolete do Moskve.

– Pa, kuda ćemo sada da se krećemo? Јednostavno su nas doveli u takvo stanje da moramo da im kažemo: „Stanite!’ Eto o čemu je riječ“ – objasnio je predsjednik.

Šta brine Moskvu?

Ruski lider kaže da prijedlozi o bezbjednosnim pitanjima i „crvenim linijama“ koje je Moskva objavila možda i nisu uobičajen način da se vodi diskusija, ali da postoji bojazan da će Zapad bilo koji ruski predlog iskoristiti za odugovlačenje procesa, za njegovo ispunjavanje destruktivnim stvaranjem prijetnji po Rusiju u njenim susjednim zemljama, kao i za pumpanje sujseda Rusije savremenim sistemima naoružanja.

– Oni će beskrajno brbljati i beskrajno pričati o tome da treba pregovarati, a ne raditi ništa, osim što će susjednu državu pumpati savremenim sistemima naoružanja i povećati pretnju Ruskoj Federaciji, sa kojom moramo nešto da uradimo, nekako da živimo – dodao je Putin.

Stoga je, prema riječima Putina, prijedlog Moskve otvoren i jasan.

– Željeli smo da javnost, Rusije, Ukrajine, Evrope i Amerike shvati u čemu se sastoji naša ideja, šta bismo želeli da sprovedemo u toku ovog pregovaračkog procesa. Ne vidim ništa loše u tome – konstatovao je šef ruske države, ističući da je jedini cilj Moskve da postigne dogovore koji bi i danas i dugoročno posmatrano osigurali bezbjednost Rusije i njenih građana.

(Izvor: rs.sputniknews.com)